Digitalizazioa eta ekintzailetza

Digitalizazioa eta ekintzailetza

Digitalizazioa eta ekintzailetza

Digitalizazioa eta ekintzailetza

Digitalizazioa eta ekintzailetza

Digitalizazioa eta ekintzailetza

Digitalizazioa eta ekintzailetza

Digitalizazioa eta ekintzailetza

Digitalizazioa eta ekintzailetza

Digitalizazioa eta ekintzailetza

Digitalizazioa eta ekintzailetza

Digitalizazioa eta ekintzailetza

Digitalizazioa eta ekintzailetza

Digitalizazioa eta ekintzailetza

Digitalizazioa eta ekintzailetza

Digitalizazioa eta ekintzailetza

Digitalizazioa eta ekintzailetza

Digitalizazioa eta ekintzailetza

Digitalizazioa eta ekintzailetza

Digitalizazioa eta ekintzailetza

Digitalizazioa eta ekintzailetza

Digitalizazioa eta ekintzailetza

Digitalizazioa eta ekintzailetza

Digitalizazioa eta ekintzailetza

Digitalizazioa eta ekintzailetza

Digitalizazioa eta ekintzailetza

Digitalizazioa eta ekintzailetza

Digitalizazioa eta ekintzailetza

Digitalizazioa eta ekintzailetza

Digitalizazioa eta ekintzailetza

Digitalizazioa eta ekintzailetza

Digitalizazioa eta ekintzailetza

Digitalizazioa eta ekintzailetza

Digitalizazioa eta ekintzailetza

Digitalizazioa eta ekintzailetza

Digitalizazioa eta ekintzailetza

Digitalizazioa eta ekintzailetza

Digitalizazioa eta ekintzailetza

Digitalizazioa eta ekintzailetza

Digitalizazioa eta ekintzailetza

Digitalizazioa eta ekintzailetza

2022, Uztailak 19

Upategiek merkatuko joeretara egokitzeko giltzak eskuratu dituzte

Upategien munduari lotutako 60 langile inguruk “Ardo munduan ematen ari diren bide berriak eta hauen eragina gure upategietan” udako ikastaroan parte hartu zuten Zallako el Longarren (Bizkaia). Eusko Jaurlaritzako Ekonomiaren Garapen, Jasangarritasun eta Ingurumen Sailak, HAZIk eta ARDOA Basque Wine Officek antolatu dute Euskal Herriko Unibertsitateko Udako Ikastaroen XLI. edizioaren barruan.

Azken bi urteetan, mahastizaintza eta ardogintzaren sektoreak ekoizpenari, komertzializazioari eta banaketari lotutako oinarriak birpentsatu behar izan ditu zenbait arrazoirengatik: pandemia globalak eragindako krisitik eratorritako aldaketak, Ukrainako gerraren inpaktua eta gizartean ezarritako kontsumo-eskaera berriak.

Baina etorkizuna itxaropentsua da ardoaren munduarentzat; izan ere, egoera horretara egokitzerakoan, lehiakorragoak diren salmenta-aukera berriei atea ireki baitio.

Eusko Jaurlaritzako Nekazaritzako, Arrantzako eta Elikagai Politikako sailburuorde Bittor Orozek ikastaro-programari hasiera eman zion mahastizaintza eta ardogintzaren sektorearen ahalegina azpimarratuz. “Gaur, inoiz baino gehiago, joera berriak ohitura aldaketa ekarriko dute etorkizun hobearen alde. Badakigu zuek guztiek esfortzu handia egiten duzuela upategietan eta mahastietan aldaketa eta joera berrietara egokitzeko, tradizioan oinarritutako jakintzatik eta lanetik hasi eta produktu berrien eta merkatu berrien garapen berritzaileetara arte. Eta horrela jarraitzera animatzen zaituztegu”, adierazi zuen Orozek.

Udako ikastaro honen bidez, mahastizaintza eta ardogintzaren sektorean, merkatuen alorrean, eta mahatsaren produkzioan eta transformazioan bizi diren joera berriak jakitera eman dira. Horren guztiaren helburu bakarra lan-modu berriak erakustea izan da, profesionalei beren negozioa hedatzeko ideia berriak emateko. Jardunaldian zehar joera berri horiek zenbait ikuspuntutatik aztertu dira: merkatuko eskaria, elaborazio mota berriak eta doitasunezko mahastizaintza

Adituak merkatuetan eta esperientzia berritzaileetan

Euskadiko upategien etorkizuna markatuko duten joera berriak ezagutzera emateko, ikastaro honetan merkatuaren analisian adituak diren pertsonek parte hartu dute, bai eta ardoa egiteko ereduak kontsumitzaileen eskaera berrietan oinarrituta egokitu dituzten langileak ere.

Oroz sailburuordearen hitzen ostean, Rafael Del Reyk jardunaldiari hasiera eman dio. Del Rey Ardoaren Munduko Espainiako Behatokiko zuzendari nagusia da, eta ardo-zuriaren merkatua aztertu du Espainian eta nazioarteko merkatuetan.

Horren ostean, ardoan espezializatutako kazetaria eta itzultzaile (Spanish Winelovers eta Decanter) Yolanda Ortiz de Arrik aldaketak eta joera berriek upategiei eskainitako aukera berriak azaldu ditu.

Ardoaren produkzio-bide berriei dagokionez, Agustí Torelló cava katalaneko ekoizleak, eta Julio Prieto ardo-aholkulariak, egungo praktiken aldaketen inguruan hitz egin dute etorkizuneko mahastizaintzako kulturaren eboluzioaren baitan. Miguel Tubiok Galiziako Martín Códax albariño ardoko upategiko esperientziari buruz hitz egin du, eta praktika berri horiek mahastietan nola aplikatzen diren.

Jardunaldian zehar, Arkaitz Larrazabal enologoak eta Bizkaiko Txakolina Kontseilu Arautzaileko kideak Bizkaiko Txakolinaren eboluzioaren inguruan aritu da.

Ikastaroko lehenengo partea amaitzeko, “Ardo munduan ematen ari diren bide berriak eta hauen eragina gure upategietan” mahai-ingurua egin da. Iñaki Suarezek moderatu du, Bizkaiko Txakolina jatorri-deiturako Kontseilu Arautzaileko Dastaketa-Komite