Bermeo Tuna World Capital elkarteak ekitaldi birtual bat antolatu zuen maiatzaren 13an, atun-industriaren iraunkortasuna ikuspegi integral batetik eztabaidatzeko.
Gaur egun, urtean 4,9 milioi tona atun harrapatzen dira munduan; beraz, munduko arrantzako eskualde-erakundeen arabera, errendimendu maximo iraunkorraren % 96 arrantzatzen da. Erritmo berean jarraituz gero, etorkizunean ezingo litzateke tarterik izan arrantza areagotzeko eta, aldi berean, arrain-populazioen ustiapena baldintza ekonomiko, ingurumeneko eta sozial jasangarrietan bermatzeko.
Ebentu honetan zientzialariek, retailerrek, handizkariek eta ziurtagiria ematen duten enpresek parte hartu zuten
Sektorearen iraunkortasuna ziurtatzea bereziki garrantzitsua da Espainiarentzat, Europako lehen herrialde ekoizlearentzat eta munduko bigarren herrialde ekoizlearentzat – Tailandiaren ondoren –. Are gehiago Euskadin, non atunontzi izozkailuaren balio-kateak 924 milioi euro fakturatzen ditu eta 3.100 pertsona enplegatzen ditu.
Hori dela eta, Bermeo World Tuna Capital (BTWC) elkarteak, atuna baliabide natural gisa modu iraunkorrean kudeatzeko elkarteak, topaketa birtual bat antolatu zuen maiatzaren 13an. Bertan, atunaren arrantzaren industriaren gaurkotasuna eta dibulgazio-ikuspegitik aurre egin beharreko erronkak sakondu ziren.
Ebentu honetan zientzialariek, retailerrek, handizkariek eta ziurtagiria ematen duten enpresek parte hartu zuten, eta gai desberdinak aztertu zituzten, atunaren jatorritik hasi eta eraldatu eta ondoren kontsumitu arte, hala nola baliabide horren stocken osasuna, merkataritzaren aurreikuspena, INDR arrantzaren aurkako borroka – Legezkoa, aitortu gabea eta arautu gabea – Eta ziurtagiriek iraunkortasunaren berme gisa duten garrantzia.
Sektorearen erronkei beste begirada bat ematea
Ignacio Serrats, BTWCko presidenteak, eta Leandro Azkue, Eusko Jaurlaritzako Arrantza zuzendariak, aurkeztu zuten ekitaldia, Helena Orella Bolton Food-eko Garapen Iraunkorreko arduradunak moderatu zuen.
Lehenengo blokean, “Atun-stocken munduko egoera” izenekoan, Josu Santiagok, AZTI-ko Arrantza Kudeaketa Iraunkorreko koordinatzaileak, espezieen ustiapen-mailak eta etorkizunerako aukerak ezagutarazi zituen, baita kudeaketa iraunkorraz arduratzen diren erakundeen rola ere.
Atunaren kontsumoaren dilemaz eta kontsumitzaileen eta merkatu-estrategien erabaki gero eta arduratsuagoez hitz egiteko, “Atunaren kontsumoaren eta merkataritzaren agertokia eta aukerak” bigarren blokean Mikel Ortiz Eroskiko erosketen arduraduna eta Juan Corrales Tri Marineko CEOa izan ziren.
Hirugarren blokean, “Ziurtagiriak: Ingurumen- eta gizarte-jasangarritasuna” izenekoan, sektoreko ziurtagiri ezagunenetako biren ikuspegiak landu ziren AENOReko MSC eta APR, haien bi ordezkariren eskutik: Alberto Martín, Senior Fisheries Manager MSC Espainian eta Portugalen, eta David Verano, Nekazaritzako Elikagaien Industriako eta AENOReko banaketako zuzendaria.
Azkenik, sektorearen erronka konprometituenetako bat aipatu zen “EU atun arrantzategien kontrolaren abangoardiari” txostenean, Borja Velasco Arrantzako Idazkaritza Nagusi-ko Arrantza Zaintzako eta Arrantza Ilegalaren aurkako Borrokaren zuzendariorde nagusiaren eskutik, Espainia Europar Batasunean ordezkatuz.
Ekitaldi birtuala atunak garapen jasangarrian, elikagaien segurtasunean, ekonomian, ekonomian eta balio-katean parte hartzen duten pertsonen giza eskubideen errespetuan duen funtsezko eginkizuna ulertzeko aukera da.