COVID19aren pandemiak eragindako nazioarteko krisia hasi zenetik, Ekonomiaren Garapen eta Azpiegitura Sailak neurri ugari ezarri ditu, krisiak lehen sektorean eta landa-eremuan dituen ondorioak arintzeko.
Neurrion artean, hauek azpimarratu behar dira:
- Elikaduraren balio-katera bideratutako aparteko laguntza ekonomikoak (zuzeneko laguntzak, Sendotu programa, Onekin programa, etab.)
- 50 milioi euro ardogintza, sagardo eta bertako garagardoaren sektoretara finantzaketarako tresna berri bat
- Nekazaritzako produktuak biltzeko eta merkaturatzeko zerbitzua eta aholkularitza-telefonoa abian jartzea.
- Tokiko produktuak eta Idiazabal gazta kontsumitzera bultzatzeko publizitate-kanpainak.
- HAZI Fundazioaren eta HARAKAI Kooperatibaren arteko hitzarmena, arkumeak erosteko eta prezioei eusteko.
- Sareko mintegiak (webinerrak) antolatzea, sektoreari aholkuak emateko eta zalantzak argitzeko.
- Gurutze Gorriarekin lankidetzan aritzea, nekazaritzako soberakinetatik datozen elikagaiak banatzeko.
Era berean, koronabirusaren aurkako jarduera-protokolo bat egin da elikaduraren balio-kateko pertsonentzat eta enpresentzat (itsasontziak, nekazaritza- eta abeltzaintza-ustiategiak, elikagai-industriak, elikagaien garraioa, logistika eta garraioa, eta elikagaiak merkaturatzen dituzten establezimenduak), arriskuak minimizatzeko eta kutsatzea saihesteko.