Segurtasuna elikaduran

Segurtasuna elikaduran

Segurtasuna elikaduran

Segurtasuna elikaduran

Segurtasuna elikaduran

Segurtasuna elikaduran

Segurtasuna elikaduran

Segurtasuna elikaduran

Segurtasuna elikaduran

Segurtasuna elikaduran

Segurtasuna elikaduran

Segurtasuna elikaduran

Segurtasuna elikaduran

Segurtasuna elikaduran

Segurtasuna elikaduran

Segurtasuna elikaduran

Segurtasuna elikaduran

Segurtasuna elikaduran

Segurtasuna elikaduran

Segurtasuna elikaduran

Segurtasuna elikaduran

Segurtasuna elikaduran

Segurtasuna elikaduran

Segurtasuna elikaduran

Segurtasuna elikaduran

Segurtasuna elikaduran

Segurtasuna elikaduran

Segurtasuna elikaduran

Segurtasuna elikaduran

Segurtasuna elikaduran

Segurtasuna elikaduran

Segurtasuna elikaduran

Segurtasuna elikaduran

Segurtasuna elikaduran

Segurtasuna elikaduran

Segurtasuna elikaduran

Segurtasuna elikaduran

Segurtasuna elikaduran

Segurtasuna elikaduran

Segurtasuna elikaduran

Segurtasuna elikaduran

2018, Maiatzak 29

Euskadiko Txakolina eta Nafarroako Zainzuria, produktuen sustapenerako egindako ekitaldi bateko protagonista

Eusko Jaurlaritzako Ekonomiaren Garapeneko eta Azpiegituretako sailburu Arantxa Tapiak eta Nafarroako Gobernuko Landa Garapen, Ingurumen eta Tokiko Administrazioko kontseilari Isabel Elizaldek presiditu zuten Euskadiko eta Nafarroako jatorri izendapen eta egiaztapenen babespeko produktuak sustatzeko ekitaldia.

Nafarroako Zainzuria eta Euskadiko hiru jatorri izendapenetako txakolinak (Arabakoa, Bizkaikoa eta Getariakoa) uztartu ziren ekitaldian, zeina Basque Culinary Centerren egin baita , Hilario Arbelaitz, Nafarroako Zainzuriaren enbaxadore izendatu berri dutena, eta Javier Diaz sukaldariak aurrean zeudela. Javier Diazek, gainera, sukaldaritza erakusketa bat egin zuen.

Gobernu biek interes irmoa dute kalitateko elikagaiak eta gastronomia bultzatzeko

Gobernu biek interes irmoa dute kalitateko elikagaiak eta gastronomia bultzatzeko, jatorriko izendapenen eta egiaztapenen babespeko produktuak hartuta bultzada horren ardatz giltzarrietako bat moduan. Bai Reyno Gourmet etiketa nafarrak bai gure Euskolabel etiketak produktuen goreneko kategoria bermatzen dute, eta merkatuan ezartzea eta identifikatzea ahalbidetzen dute, kontsumitzaileen artean haien nabarmentasuna eta prestigioa areagotuta.

Ezin dugu ahaztu  produktu bati kalitate etiketa horiek ezartzeko prozesuak lan handia eskatzen duela. Aurretiaz egin beharreko zeregin batzuk daude, hala nola ekoizpen eta eraldaketa sektorearen azterketak, merkaturatze kanalenak eta merkatuarenak, baita produktuaren izaera berari buruzkoak ere. Azterketa horietatik abiatuta, bere ezaugarri guztiak erregelamendu batean zehatz-mehatz definitzen dira, baita ekoizteko, merkaturatzeko, ontziratzeko eta etiketatzeko modua eta kontrol sistema ere.

Isabel Elizalde kontseilari nafarrak, berriz, nabarmendu nahi izan zuen zainzuriaren kontsumoak gora egin duela azken urteetan. “Izan ere, aurten aurreikusten da pasa den ekitaldian baino 200.000 kilo baino gehiago ekoiztea, hau da, %13 gehiago ekoiztea.

Baina, emaitza on horien atzetik, baserriko gizonek eta emakumeek egindako lan bikaina dugu, egunero-egunero gure produktuak balioesteko eta landatzen jarraitzeko borrokan ari baitira, beraien lurraldean garapen ekonomikoa, iraunkortasuna eta, finean, bertako bizitza egituratuta. 452 ekoizle dira, eta ekoizpen gunean ere finkatuta dauden 42 kontserba fabrikari ematen dizkiete zainzuriak.