Segurtasuna elikaduran

Segurtasuna elikaduran

Segurtasuna elikaduran

Segurtasuna elikaduran

Segurtasuna elikaduran

Segurtasuna elikaduran

Segurtasuna elikaduran

Segurtasuna elikaduran

Segurtasuna elikaduran

Segurtasuna elikaduran

Segurtasuna elikaduran

Segurtasuna elikaduran

Segurtasuna elikaduran

Segurtasuna elikaduran

Segurtasuna elikaduran

Segurtasuna elikaduran

Segurtasuna elikaduran

Segurtasuna elikaduran

Segurtasuna elikaduran

Segurtasuna elikaduran

Segurtasuna elikaduran

Segurtasuna elikaduran

Segurtasuna elikaduran

Segurtasuna elikaduran

Segurtasuna elikaduran

Segurtasuna elikaduran

Segurtasuna elikaduran

Segurtasuna elikaduran

Segurtasuna elikaduran

Segurtasuna elikaduran

Segurtasuna elikaduran

Segurtasuna elikaduran

Segurtasuna elikaduran

Segurtasuna elikaduran

Segurtasuna elikaduran

Segurtasuna elikaduran

Segurtasuna elikaduran

Segurtasuna elikaduran

Segurtasuna elikaduran

Segurtasuna elikaduran

Segurtasuna elikaduran

2017, Abenduak 18

Leonor Espinosak jaso du Basque Culinary World Prize 2017 saria

Donostiako Tabakalera Kultura Garaikidearen Nazioarteko Zentroan eman zuten Basque Culinary World Prize 2017 saria.

Ekimen eraldatzaileak edo gizartean eragin positiboa dutenak abian jartzen dituzten chefak saritzen ditu, hain zuzen. Era horretan, helburua da erakustea gastronomiak balio dezakeela hainbat arlotan –berrikuntzan, hezkuntzan, ingurumenean, gizarte- edo ekonomia-garapenean edota osasunean, besteak beste– aldaketa bultzatzeko.

Uztailaren 18an, Mexikon bildu zen Basque Culinary World Prize sariaren epaimahaia eta nazioartean iragarri zuen erabakia.

Eusko Jaurlaritzak sortu eta ematen du sari hori Basque Culinary Centrerekin elkarlanean, Basque Country estrategia integralaren barruan. Herrialde-marka horrek, indarguneak eta berezitasunak kontuan hartuta, aktore global bihurtzen du Euskadi, bikaintasunaren, bizi-kalitatearen eta gizarte-kohesioaren eredu, herrialde berritzaile eta lehiakorraz gain. Euskal gizartearen balio komunak –hala nola ahaleginaren kultura, konpromisoa, hobetzeko gaitasuna, eraldatzearen aldeko bokazioa, emakume eta gizonentzako aukera-berdintasuna– Euskadiren irudiari lotzea da xedea, nazioarteko gure bisita-txartela izan daitezen.

Arantxa Tapia sailburuak Leonor Espinosa chef kolonbiarrari eman zion saria Funleo fundazioan egindako lanagatik, hainbat agintari eta pertsona ospetsuren aurrean. Garapenerako gastronomiaren arloko fundazio horrek herri batez ere indigenen eta afrokolonbiarren antzinako jakintza aldarrikatzen du, eta landa-hazkunderako prozesuak bultzatzen ditu elikadura-burujabetza ardatz hartuta; hala bada, ekoizle txikiekin merkaturatzeko bideak ez ezik, heziketa, nutrizio, ekintzailetza zein turismorako guneak ere sortzen ditu etnia horiek bizi diren herrietan.

Leonor Espinosak Funleoren barruan abian dituen hainbat proiektutara bideratuko dira sariaren 100.000 euroak; haietako bat da, esate baterako, Chocó departamenduan Gastronomiako Zentro Integrala inauguratzea. Zentro horretan, aberastasun gastronomikoren inguruan kontzientziatu nahi dituzte herritarrak, narkotrafikoaren alternatiba gisa, komunitateek, era autonomoan, ondare biologiko, kultural eta immateriala erabil dezaten gizartea eta ekonomia garatzeko.

Hamar finalistaren artetik Leonor Espinosa hautatu zuten Basque Culinary World Prize 2017 sariaren irabazle. Joan Roca (El Celler de Can Roca – Espainia) buruaz gain munduan gehien eragin duten chefetako batzuk ere baziren epaimahaian, hala nola Gastón Acurio (Peru), Michel Bras (Frantzia), Dominique Crenn (AEB), Yoshihiro Narisawa (Japonia) eta Enrique Olvera (Mexiko), baita hainbat aditu ere, Laura Esquivel, Como agua para chocolate bestsellerraren egilea,Kirmen Uribe euskal idazlea, Cristina Franchini nazioarteko zuzenbideko aditua, Matthew Goldfarb landa-inguruneko soziologoa eta María Fernanda di Giacobbe, Basque Culinary World Prize 2016 sariaren irabazlea.

Saria emateko ekitaldian honako adierazpen hauek egin zituen Arantxa Tapia Ekonomiaren Garapen eta Azpiegituretako sailburuak: «Euskadi aurrerantzean ere gastronomiaren arloko nazioarteko erreferentzia izatea nahi dugu, konbentzituta baikaude sektore hori oso garrantzitsua izango dela. Izan ere, pentsatzen dugu gastronomia elikadurako balio-katearen maila bat dela eta eskema konbentzionalez bestelako ikuspegiak eta azkenean guztioi dagozkigun gizarte-arazoentzako konponbideak eskaintzen dituen aldaketa-eragilea dela».
Leonor Espinosak, berriz, mintzaldi hunkigarri batean honako hau esan zuen ekitaldian bertan: «Saria pozgarria da komunitate hauentzat, urte askoan, antzinako balioaren eta nazioaren nortasun kulturalari egindako ekarpenaren bitartez, borroka egin baitute beren balioaren aitorpena jasotzeko. Gatazka armatuak, bidegabekeriak eta bazterkeriak eragindako isiltasuna arintzen du nolabait. Eta herrialdeari begira berretsi egiten du, berradiskidetzeko prozesu honetan, garrantzitsua dela gastronomia-prozesuen alde egitea, herrien garapen ekonomikoa lortzeko tresna adierazgarri gisa, zinez bertan baitago ongizatea sortzen duen egiazko ondarea».
Halaber, Bixente Atxa Mondragon Unibertsitateko errektore eta Basque Culinary Centerreko Patronatuko presidenteak hau ere erantsi zuen: «Azken urteotan gastronomiaren sektoreak izandako gorakadak erdigunean jarri ditu chefak. Benetan uste dugu sektore horrek garrantzi handia izan dezakeela haren eragileek gizartearen arazo garrantzitsuetan arreta jartzen dutenean.

Basque Culinary Centerrek gastronomiaren ahalmen ekonomiko eta soziala garatzea du xede. Horregatik sortu genuen Eusko Jaurlaritzarekin batera Basque Culinary World Prize saria; ekimen eraldatzaileak abiarazten dituzten chefentzako saria, alegia. Ekimen horien bitartez gastronomia aldaketa-eragilea izan daitekeela era berezian adierazten baitute.

Ekimen eraldatzailea
Basque Culinary World Prize saria 2016an jarri zen martxan gastronomia indar eraldatzailea nola izan daitekeen erakusteko. Sariak gizon eta emakume ekintzaileak, bikaintasuna bilatzen dutenak eta haien lana nabarmendu nahi ditu; jende berritzaile eta sortzailea, nekaezina, baina batez ere, bizi den gizartearekin konprometitua dagoena.

Basque Culinary World Prize 2017rako 30 herrialde inguruko 110 hautagai baino gehiago izendatu zituzten sariaren webgunearen bitartez: Bi hilabetez, industriako profesional eta erakundeek mundu osoko chefak izendatu zituzten.
Elena Arzak chefa (Arzak jatetxea, Euskal Herria) buru zuen batzorde teknikoak 10 finalistak hautatu zituen:
Honako hauek izan dira Basque Culinary World Prize saria eskuratzeko finalistak: José Andrés (AEB), Ebru Baybara Demir (Turkia), Leonor Espinosa (Kolonbia), Dan Giusti (AEB), David Hertz (AEB), Anthony Myint (AEB), Daniel Patterson & Roy Choi (AEB); Melinda McRostie (Australia / Grezia), Niko Romito (Italia), Ricardo Muñoz Zurita (Mexiko).

Informazio gehiagorako: www.basqueculinaryworldprize.com