Segurtasuna elikaduran

Segurtasuna elikaduran

Segurtasuna elikaduran

Segurtasuna elikaduran

Segurtasuna elikaduran

Segurtasuna elikaduran

Segurtasuna elikaduran

Segurtasuna elikaduran

Segurtasuna elikaduran

Segurtasuna elikaduran

Segurtasuna elikaduran

Segurtasuna elikaduran

Segurtasuna elikaduran

Segurtasuna elikaduran

Segurtasuna elikaduran

Segurtasuna elikaduran

Segurtasuna elikaduran

Segurtasuna elikaduran

Segurtasuna elikaduran

Segurtasuna elikaduran

Segurtasuna elikaduran

Segurtasuna elikaduran

Segurtasuna elikaduran

Segurtasuna elikaduran

Segurtasuna elikaduran

Segurtasuna elikaduran

Segurtasuna elikaduran

Segurtasuna elikaduran

Segurtasuna elikaduran

Segurtasuna elikaduran

Segurtasuna elikaduran

Segurtasuna elikaduran

Segurtasuna elikaduran

Segurtasuna elikaduran

Segurtasuna elikaduran

Segurtasuna elikaduran

Segurtasuna elikaduran

Segurtasuna elikaduran

Segurtasuna elikaduran

Segurtasuna elikaduran

Segurtasuna elikaduran

2016, Martxoak 2

Euskadik Basque Culinary World Prize saria deitu du, ekimen eraldatzaileak dituzten sukaldariak

Nazioarteko sari berri bat jarriko da abian, ekimen eraldatzaileak dituzten chefak saritzeko eta gizartea hobetzeko gastronomia erabiltzen duten sukaldariak nabarmentzeko asmoz.

Munduko sukaldaririk entzutetsuenetariko batzuek eta hainbat alorretako nazioarteko adituek osaturiko epaimahaiak aukeratuko dute irabazlea.

Basque Culinary World Prize gastronomiaren bilakaera ospatzeko sortu da, horrek sukaldaritzaren eragina biderkatzeko duen gaitasunari buruz hausnartu ondoren; izan ere, gastronomia trukerako esparru aproposa izanik, sentsibilitateak eta gaitasunak bilduz, sukaldaritzatik harago, gizartean ere eragiteko aukera du.

Urtero, gastronomia indar eraldatzaile bihur daitekeela erakusten duen sukaldari batek jasoko du saria. Sukaldaritza-berrikuntzen bidez, kultura-gaiei lotutako proiektuen bidez, gizarte-erantzukizuneko, iraunkortasuneko eta garapen ekonomikoko proiektuen bidez, edota elikagaien industrian inpaktu positiboa duten ekimenen bidez, sukaldaritza gizartean eragiteko erabiltzen duten gizon eta emakumeen lana azpimarratzeko balio izango du. Irabazleak 100.000 € jasoko ditu bere aukerako proiektu bati emateko, kontuan hartuta proiektu horrek sukaldaritzaren botere eraldatzailea adierazi behar duela.

Basque Culinary Centerrek eta Eusko Jaurlaritzak osatutako ekimen publiko-pribatuak emango du saria.

Basque Culinary Center irakaskuntza-instituzio liderra da munduan, eta gastronomiari lotutako hezkuntzan, berrikuntzan eta ikerkuntzan jarduten du. Eusko Jaurlaritzaren babesa eta partaidetza duen Euskadi-Basque Country Estrategiaren baitan, Euskadi sustatzeko jardunean aritzen da gure barne-barneko balioak oinarri hartuta; besteak beste, ahaleginaren kultura, konpromisoa, nork bere burua gainditzeko gaitasuna, eraldatzeko bokazioa eta emakume eta gizonen arteko aukera-berdintasuna.

Lehen edizioan, BCCko Nazioarteko Kontseiluko kideek osatuko dute Basque Culinary World Prizeko epaimahaia, Joan Roca (Espainia) chefaren zuzendaritzaren pean. Bertan izango dira, gainera, Gastón Acurio (Peru), Ferran Adrià (Espainia), Alex Atala (Brasil), Dan Barber (AEB), Heston Blumenthal (Ingalaterra), Massimo Bottura (Italia), Michael Bras (Frantzia), Yukio Hattori (Japonia), Enrique Olvera (Mexiko) eta René Redzepi (Danimarka).

Gonbidatu bereziak ere izango dira bertan, beste diziplina batzuetako aditu ospetsuak, hala nola Harold McGee idazlea, zientzia eta sukaldaritza alorreko ikertzaile garrantzitsuenetakoa, eta Massimo Montari historiagilea, irakaslea eta gastronomoa, eta Elikagaien Historiako espezialistarik handienetakoa. Epaimahaian izango dira, halaber, Laura Esquivel idazle mexikarra (Como agua para chocolate) eta Hilal Elver, Elikagai Eskubideari buruzko Errelatore Berezia Nazio Batuen Giza Eskubideen Goi Komisariotzan.

Epaimahaiak uztailean hartuko du erabakia, kideak aurrez aurre bilduko dituen bilkuran, eta saria irailean emango da.

Irabazlearen aukeraketa

Sukaldari bat hautagaia izateko, gastronomia-gremioko jarduneko profesional batek (adibidez, chefak, jatetxe-jabeak, idazleak edo kazetariak) edo sektoreko erakundeek izendatu behar dute. Izendapenak egiteko aldia gaur hasi eta 2016ko apirilaren 30ean amaituko da.

Hautagaiak izendatzeko sistema horren bidez, erakunde publiko-pribatuek gastronomiaren komunitateari dei egiten diote, munduko edozein alderditan ekimen eraldatzaileak egiten ari diren pertsonak ezagutzera emateko, publiko zabalarentzat ezagunak izan ala ez. Sukaldaritzan ibilbide profesionala duen edonor izan daiteke sarirako izendatua, edozein direla haren sukaldaritza-kultura eta nazionalitatea. Chefak Basque Culinary World Prizeren web-orriaren bidez (www.basqueculinaryworldprize.com) izendatzeko aukera dago.

Izendapenak proposatzeko epea amaitu ostean, erakunde ezagunetako kideek (adibidez, Zientzia Ikerketen Goi Zentroko akademikoek edo Kataluniako Oberta Unibertsitateko Elikagai Sistema, Kultura eta Gizarte Saileko akademikoek) osatutako Batzorde Teknikoak ebaluatuko ditu hautagaiak. Chef gonbidatu bat ere izango da tartean; oraingo honetan, Elena Arzak (Arzak jatetxea, 3 Michelin Izar Donostian).

Batzorde Teknikoak 20 finalistaz osatutako zerrenda prestatu eta epaimahaiari emango dio, uztailean Basque Culinary Centerren bildu eta azken erabakia har dezaten.