Harian

Euskadiko ardoaren sektorea berrasmatu nahian ari da COVID-19aren krisiaren ondoren

 “Eta orain zer? Nola gauzatu Euskadiko edari sektorearen estrategia krisiaren ondoren” izeneko ikastaroa egin da Villa Luciako Gastronomia Gunean, Guardian. EHUren Uda Ikastaroen XXXIX. edizioaren barruan eta HAZIk antolatuta, jardunaldi honekin gogoeta egin ahal izan da COVID-19aren krisiaren ondorioz HORECA kanala itxita egon den bitartean bertako edarien kontsumoak izan duen portaeraz, eta etorkizunari begira ondorioak atera.

Euskal Autonomia Erkidegoko Lehen Sektorearen Nekazaritzako Elikagaien Industriaren eta Landa-ingurunearen aldeko adierazpen instituzionala, COVID 19aren krisia dela eta

Heldu zen San Isidro Eguna eta, COVID 19aren krisiaren ondorioz, normaltasunez hura ospatzea ezinezkoa denez, Lehen Sektorea, Nekazaritzako Elikagaien Industria eta Landa Ingurunea kudeatzeko eskumena duten Euskal Autonomia Erkidegoko Erakunde Publikoek, Eusko Jaurlaritzak eta Araba, Bizkai eta Gipuzkoako Foru Aldundiek, aho batez partekatzen zituzten adierazpen instituzional honetan biltzen diren konpromisoak.

Antxoaren stockak maximo historikoa erregistratu du Bizkaiko golkoan

Kantauriko antxoak balio nutrizional eta komertzial handia dauka, eta arrantza jardueraren funtsezko zutabeetakoa da. Ingurumen faktoreei oso lotuta dagoen espeziea izanik, ezinbestekoa da urtero dagoen kantitatea egiaztatzea, harrapaketak modu jasangarrian kudeatzeko eta iraupena bermatzeko.

Eusko Jaurlaritzak ezarritako neurriak, COVID 19aren krisiak lehen sektorean dituen ondorioak arintzeko.

COVID19aren pandemiak eragindako nazioarteko krisia hasi zenetik, Ekonomiaren Garapen eta Azpiegitura Sailak neurri ugari ezarri ditu, krisiak lehen sektorean eta landa-eremuan dituen ondorioak arintzeko. 

Neurrion artean, hauek azpimarratu behar dira:

Era berean, koronabirusaren aurkako jarduera-protokolo bat egin da elikaduraren balio-kateko pertsonentzat eta enpresentzat (itsasontziak, nekazaritza- eta abeltzaintza-ustiategiak, elikagai-industriak, elikagaien garraioa, logistika eta garraioa, eta elikagaiak merkaturatzen dituzten establezimenduak), arriskuak minimizatzeko eta kutsatzea saihesteko.

Kofradia-Itxas Etxearen inaugurazio ofiziala egin zen

Karmengo Amaren egunarekin bat eginez, Kofradia-Itxas Etxearen inaugurazio ofiziala egin zen. Opegui Gipuzkoako baxurako arrantzako ekoizleen erakundeak sustatutako proiektua da, eta Euskadiko baxurako arrantza sustatzea eta balioestea du helburu.

Abian dira ARDOA Mugagabe laguntzak Euskadiko edarien sektorearen berrikuntza komertziala sustatzeko

Ireki da ARDOA Mugagabe laguntzak eskatzeko epea, Euskadiko edarien sektorearen berrikuntza komertzialera zuzenduta; Eusko Jaurlaritzako Ekonomiaren Garapen eta Azpiegitura Sailak jarri du programa martxan, COVID-19aren eraginez HORECA sektoreak nozitzen ari den momentu txarra arintzeko.

Laguntzak, guztira, 700.000 euro izango dira, produktu horien komertzializazioaren berrikuntzara zuzenduta, hainbat jardueraren bitartez, horien artean egonik marketin digitala, merkataritza elektronikoa eta zirkuitu laburren sustapena. Konfinamenduko hilabeteetan produktuan geratu den soberakinari irtenbidea emateko modu berriak.

Laguntza neurri horiek Eusko Jaurlaritzak, Finantzen Euskal Erakundearekin lankidetzan, prestatu duen laguntza finantzarioaren parte dira, Euskadiko edarien industriaren lehiakortasuna babesteko, eta, horiez gain, baldintza onuragarriak dituzten kredituak ere prestatu dira. Sektorean daude Arabako Errioxako ardoaren enpresak, txakolinarenak, sagardoarenak eta artisau garagardoarenak.

Ardoa Basque Wine Office

Laguntza horiek abiaraztearekin batera, ARDOA Basque Wine Office proiektuaren baitan informazio bulego presentziala ere jarri da martxan Arabako Errioxako Kuadrillaren egoitzan, Guardian, eta besteak beste, gaur abiarazi diren laguntzen informazio gunea ere izango da. Bulegoa astelehen, asteazken eta ostiraletan egongo da zabalik, 09:00etatik 13:30era arteko ordutegian, eta abuztuan soilik asteazkenetan, ordutegi berean.

Horrez gain, laguntza eskuratzeko interesa duten pertsonek edo enpresek informazioa lortu ahal izango dute HAZIko telefonoan (945 00 32 40/94 603 03 30) eta posta elektronikoan Helbide elektroniko hau spam roboten kontra babestuta dago. JavaScript aktibatuta eduki behar duzu hau ikusteko.. Baita ONEKIN webgunean ere: Euskadiko elikadura, egur eta lurralde garapenaren balio katearen ekintzailetza eta berrikuntzarako ataria da, eta sektore horiei lotuta martxan dauden laguntza neurri guztiei buruzko informazioa eskaintzen du.

ARDOA Basque Wine Officen misioa da Euskadiko edarien industri sarea osatzen duten markak bultzatzea eta sustatzea, eta sektoreak aurre egin beharreko erronkei erantzuna ematea eta koordinatzea, esaterako, produktuen nazioartekotzeari eta lehiakortasunari, eta mekanismoak ere bilatu nahi dira etorkizunean egon daitezkeen aldaketei aurrea hartzeko.

50 milioi euro ardogintza, sagardo eta bertako garagardoaren sektoretara finantzaketarako tresna berri bat

Ekonomiaren Garapeneko eta Azpiegituretako sailburu Arantza Tapia, Nekazaritza, Arrantza eta Elikagaien Politikako sailburuorde Bittor Oroz eta Haziko zuzendari nagusi Asier Arrese elkartu ziren Euskadiko edarien sektoreko ordezkariekin (Araba Errioxako ardo ekoizleak, eta txakolin, sagardo eta garagardo ekoizleak) COVID-19aren pandemiak eragindako krisiak eduki dituen ondorioak elkarrekin aztertzeko eta sektoreko ondorio negatibo horiek minimizatzeko hartu beharreko neurriak adosteko.

Interesgarria

  • 1
  • 2

Sustrai buletina

Idatzi zure posta elektroniko helbidea eta hilero Sustrai buletina bidaliko dizugu
Zure posta-elektronikoa Sustrai buletina bidaltzeko erabiliko dugu eta nahi duzunean baja emango dezakezu
Please wait